,

Δεν τόλμησε να παλέψει για το κτήριο της Μικρασιατικής μνήμης η νέα δημοτική αρχή !

Δεν τόλμησε να παλέψει για το κτήριο της Μικρασιατικής μνήμης η νέα δημοτική αρχή .
Αντί του μεγάρου που είχαμε σχεδιάσει και δρομολογήσει προωθεί την κατασκευή για ένα μικρό κτήριο , 50 % μικρότερο που δεν καλύπτει τις ανάγκες για να εκτεθούν εκεί τα πολλά εκθέματα που υπάρχουν καθώς και για να φιλοξενηθούν εκδηλώσεις υψηλού πολιτιστικού επιπέδου .
Προτείναμε ως ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και ψηφίσαμε την αναγκαία παρέμβαση του Δήμου π.χ για να μην μειωθεί ο συντελεστής κάλυψης του οικοπέδου όπως τον είχαμε σχεδιάσει εμείς ως δημοτική αρχή και τον είχε εγκρίνει το περιφερειακό συμβούλιο.
Η νέα δημοτική αρχή προτίμησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον εύκολο δρόμο του συμβιβασμού.

Θυμηθείτε τις δικές μας ενέργειες, στην ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου Κορινθίων, στις 2 Οκτωβρίου 2023

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ημέρα για τον Συνοικισμό και τους Μικρασιάτες – Σε τροχιά υλοποίησης το κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης

Η κατεδάφιση του κτιρίου στο οικόπεδο που αναμένεται να ανεγερθεί το Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης, είναι το πρώτο βήμα. Έγινε σήμερα το πρωί παρουσία του Δημάρχου Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλου , των αρμοδίων υπηρεσιών και του αντιδημάρχου Πρασίνου Γιάννη Γκερζελή, αλλά και Μικρασιατών που παρακολουθούσαν την διαδικασία με συγκίνηση. Στο χώρο που δημιουργείται τους επόμενους μήνες θα στεγαστούν οι μνήμες τους, ο πολιτισμός τους, η κουλτούρα και οι αναμνήσεις τους. «Ήταν ένα χρέος προς τους Μικρασιάτες του Συνοικισμού. Είμαι περήφανος και συγκινημένος που καταφέραμε κόντρα σε δαιδαλώδης διαδικασίες αλλά και εμπόδια που μας έβαλαν με ενστάσεις, να καταφέρουμε να ξεκινήσουμε. Σε λίγους μήνες εδώ θα υπάρχει το Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στους Μικρασιάτες που ήρθαν στον τόπο μας, πρόκοψαν και τον αναγέννησαν θα πω αφού η συνεισφορά τους είναι τεράστια» ανέφερε ο δήμαρχος Κορινθίων από το σημείο.

Μικρασιάτες που βρέθηκαν στο σημείο γύρισαν το χρόνο πίσω και θυμήθηκαν  πως βρήκαν τον συνοικισμό όταν κατατρεγμένοι έφτασαν εδώ. Είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στα Βουναλάκια και στον λόφο του συνοικισμού. Διάλεξαν το λόφο και έχτισαν εκεί μια νέα ζωή. Στο οικόπεδο που σήμερα έγινε η κατεδάφιση προκειμένου να κατασκευαστεί το Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης αρχικά υπήρχε ιατρείο και ένα μικρό αλσύλιο. Πολλές οι χρήσεις του στην πορεία των χρόνων, η τελευταία ήταν ως Προσκοπείο. Οι Μικρασιάτες είχαν μεταφέρει εκεί τα κειμήλια τους σε μια προσπάθεια να τα προφυλάξουν ωστόσο η υγρασία του χώρου είχε επιβαρύνει πολλά από αυτά.

Με το πέρας των ενστάσεων οι οποίες απερρίφθησαν ως αβάσιμες αλλά καθυστέρησαν για 5 μήνες τις ενέργειες και την έκδοση της άδειας κατεδάφισης τοποθετήθηκε η μακέτα του έργου και μεταφέρθηκαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα κειμήλια σε χώρο ασφαλή έως ότι επιστρέψουν στο νέο κτίριο και εκτεθούν με τον τρόπο που τους οφείλουμε.

Η κατεδάφιση διήρκησε πλέον των 2 ωρών, η αρτιότητα της κατασκευής ήταν εμφανέσταση μάλιστα, τα σίδερα, σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου είχαν φτάσει με 4 καράβια από την Φινλανδία. Πλέον ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες ενέργειες με πρώτη την άδεια οικοδομής ώστε πολύ σύντομα οι Μικρασιάτες να δουν το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα.

 

 

 

Facebook
Twitter