Εγκαίνια Θεάτρου “ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ”

Συμμαχία Πολιτών, Β.Νανόπουλος, Εγκαίνια Θεάτρου 'ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ'
Β.Νανόπουλος: Το νέο σύγχρονο και όμορφο θέατρο που αποδίδουμε ολοκληρωμένο, στόχος μας είναι να γίνει για τον τόπο μας ένα διεθνές πολιτιστικό κέντρο» Εγκαινιάστηκε το νέο ανοιχτό θέατρο «ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ» από τον Δήμαρχο Κορινθίων Β.Νανόπουλος: Το νέο σύγχρονο και όμορφο θέατρο που αποδίδουμε ολοκληρωμένο, στόχος μας είναι να γίνει για τον τόπο μας ένα διεθνές πολιτιστικό κέντρο»   Το νέο ανοιχτό θέατρο του δήμου Κορινθίων, το θέατρο «Ειρήνη Παπά» στο λόφο Νικηταρά στο Χιλιομόδι ,εγκαινίασε χθες βράδυ ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος παρουσία αρχών και πολιτών, σε μια ιστορική πραγματικά ημέρα για το δήμο αφού επρόκειτο για ένα έργο – επιθυμία ετών που πραγματοποιήθηκε. Συγκίνηση, χαρά, αλλά και ένας μεγάλος στόχος, το θέατρο να γίνει σημείο πολιτιστικής αναφοράς διεθνώς, κυριάρχησαν στην χθεσινή βραδιά.

«Νοιώθουμε όλοι υπερήφανοι που βρισκόμαστε εδώ απόψε, στα εγκαίνια, του θεάτρου «Ειρήνη Παπά».

Και στέλνουμε ένα μήνυμα. Η Κόρινθος δεν ξεχνά και τιμά και εν ζωή, τους επιφανείς πολίτες του δήμου μας , γιατί ξέρουμε καλά ότι είναι ο μόνος δρόμος, αυτός ο δήμος να ξαναλάμψει. Με την λάμψη του Νικηταρά, με την λάμψη της Ειρήνης Παπά, αυτός ο λόφος γίνεται σύμβολο για την Ελλάδα.

Το νέο σύγχρονο και όμορφο θέατρο που αποδίδουμε ολοκληρωμένο, στόχος μας είναι να γίνει για τον τόπο μας ένα διεθνές πολιτιστικό κέντρο» ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Κορινθίων δηλώνοντας υπερήφανος για το θέατρο και ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν για να υλοποιηθεί.

«Ως πολίτης πρώτα και ως δήμαρχος μετά , νοιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω όσους εμπνεύστηκαν το μεγάλο αυτό έργο, όσους βοήθησαν να ξεπεραστούν οι πολλές δυσκολίες και τελικά να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί στον πολιτισμό. Να ευχαριστήσω την σημερινή αλλά και την προηγούμενη δημοτική αρχή στο σύνολο της που στήριξε το όνειρο και το μετέτρεψε σε έργο, όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους που πήραν τις κρίσιμες αποφάσεις. Την πολιτική και την περιφερειακή ηγεσία που βοήθησαν σε ότι τους ζητήθηκε .

Την ΑΝΒΟΠΕ και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση του έργου . Τους πολίτες του Χιλιομοδίου, που ο καθένας με τον τρόπο του, στήριξε και βοήθησε.

Συμμαχία Πολιτών, Β.Νανόπουλος, Εγκαίνια Θεάτρου 'ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ'

Η τελετή εγκαινίων ξεκίνησε με τον αγιασμό του θεάτρου και κατόπιν ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Κορινθίων στην οποίαν αναφέρθηκε το ιστορικό του έργου, ιστορικό που ξεκινά από τον πρώην δήμο Τενεάς 12 χρόνια πριν αλλά και στην σπουδαία προσωπικότητα και πορεία της Ειρήνης Παπά παγκοσμίως!

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας κ.Χρίστο Δήμα, τον Υφυπουργό Χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά σε έντονα φορτισμένο κλίμα μάλιστα λόγω της Τενεάτικης καταγωγής του, των Βουλευτών κ.κ Κώστα Κόλλια και Γιώργου Ψυχογιού, της εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, χωρικής Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Κορινθίας κ.Αθηνάς Κόρκα, της εκπροσώπου της Υπουργού Πολιτισμού κ.Λίνας Μενδώνη, Αρχαιολόγου και Επίτιμης Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού δρ. Έλενας Κόρκα, εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας του Αντιδήμαρχου Δημήτρη Μπίτζιου, ενώ μαγνητοσκοπημένο προβλήθηκε το μήνυμα του κ.Μανούσου Μανουσάκη ο οποίος μετέφερε τον διακαή πόθο της Ειρήνης Παπά να αποκτήσει το δικό της θέατρο.

Συμμαχία Πολιτών, Β.Νανόπουλος, Εγκαίνια Θεάτρου 'ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ'

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ως επιστέγασμα της όμορφης βραδιάς την ταινία «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ» του Μιχάλη Κακογιάννη απολαμβάνοντας την σπουδαία ηθοποιό στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Την ταινία προλόγισε ο σύμβουλος διεθνών σχέσεων του ιδρύματος «Μ.Κακογιάννης» κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος σημειώνοντας την θέρμη της συνεργασίας του δήμου Κορινθίων και βεβαίως την βεβαιότητα του πως το θέατρο θα είναι ο κρίκος που άρρηκτα θα συνδέσει την Κόρινθο με τις Συρακούσες στις επόμενες δεκαετίες.

Συμμαχία Πολιτών, Β.Νανόπουλος, Εγκαίνια Θεάτρου 'ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ'

Το θέατρο έχει δυναμικότητα 800 θέσεων. Οι παραστάσεις του ξεκινούν με την φιλοξενία του Εθνικού Θεάτρου και την ‘ΜΗΔΕΙΑ» την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 και ώρα 21:00 με δωρεάν για το κοινό είσοδο, μια μεγάλη επιτυχία του δήμου δεδομένου ότι η παράσταση αυτή έκανε πρεμιέρα στην Επίδαυρο πριν από λίγες ημέρες καθηλώνοντας το κοινό.

Ακολουθεί το δεκαήμερο Φεστιβάλ θεάτρου ενώ η ανάπτυξη των σχέσεων με τον δήμο Συρακουσών θα φέρουν στο θέατρο «Ειρήνη Παπά» σημαντικές παραστάσεις και εκδηλώσεις υπηρετώντας τον στόχο που οι δυο δήμοι έχουν από κοινού καθορίσει υπογράφοντας στις αρχές Ιουλίου στις Συρακούσες μνημόνιο συνεργασίας « Με την λάμψη του Νικηταρά, με την λάμψη της Ειρήνης Παπά, αυτός ο λόφος γίνεται σύμβολο για την Ελλάδα.

Το νέο σύγχρονο και όμορφο θέατρο που αποδίδουμε ολοκληρωμένο, στόχος μας είναι να γίνει για τον τόπο μας ένα διεθνές πολιτιστικό κέντρο» κατέληξε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Κορινθίων.

Στην τελετή εγκαινίων έδωσαν επίσης το παρόν η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μ.Κακογιάννης» κ.Ξένια Καλδάρα, ο Πρόεδρος της ΑΝΒΟΠΕ κ.Στάθης Κούλης, η σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ.Μαριλένα Σούκουλη, ο πρώην Δήμαρχος Κορινθίων κ.Αλέξανδρος Πνευματικός, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας κ.κ Χάρης Βυτινιώτης και Αναστάσιος Γκιολής, ο Διευθυντής της ΑΝΒΟΠΕ κ.Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ.Τάκης Λουζιώτης, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Κορινθίας κ.Δημήτρης Σουφρίλας, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Κορίνθου κ.Αποστόλης Γεώργαρης, οι Αντιδήμαρχοι του δήμου Κορινθίων κ.κ Ζαχαριάς, Πούρος, Πιέτρης, Κόλλια, Ραντίτσα, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΑΠ κ.Θεμιστοκλής Κουτσογκίλας, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής κ.Βασίλης Ταγαράς και ο αντιπρόεδρος κ.Μιχάλης Παρασκευάς, η ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου κ.Έρρικα Καραμαλίκη,ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Κορινθίων κ.Νεκτάριος Σπηλιόπουλος, οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών του δήμου Κορινθίων κ.κ Ταγαράς και Κλεπετσάνης, ο τοπικός Πρόεδρος Χιλιομοδίου κ.Γιάννης Κανέλλος, ο τοπικός Πρόεδρους Σοφικού κ Γρηγόρης Ρωτίδης, ο τοπικός Πρόεδρος Στεφανίου κ.Γιώργος Ζούζας, δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Κορινθίων, εκπρόσωποι πολιτιστικών, αθλητικών φορέων και θεατρικών ομάδων και βεβαίως κάτοικοι του Χιλιομοδίου, πολίτες του δήμου Κορινθίων.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

Κυρίες και Κύριοι, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Νοιώθουμε όλοι υπερήφανοι που βρισκόμαστε εδώ απόψε, στα εγκαίνια, του θεάτρου «Ειρήνη Παπά». Ως πολίτης πρώτα και ως δήμαρχος μετά , νοιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω όσους εμπνεύστηκαν το μεγάλο αυτό έργο, όσους βοήθησαν να ξεπεραστούν οι πολλές δυσκολίες και τελικά να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί στον πολιτισμό.

Να ευχαριστήσω την σημερινή αλλά και την προηγούμενη δημοτική αρχή στο σύνολο της που στήριξε το όνειρο και το μετέτρεψε σε έργο, όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους που πήραν τις κρίσιμες αποφάσεις.

Την πολιτική και την περιφερειακή ηγεσία που βοήθησαν σε ότι τους ζητήθηκε .Την ΑΝΒΟΠΕ και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση του έργου .

Τους πολίτες του Χιλιομοδίου, που ο καθένας με τον τρόπο του, στήριξε και βοήθησε.

Για πρώτη φορά το έργο εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Τενέας το 2010 επί δημαρχίας Χασικίδη Χρήστου .

Η μελέτη του έργου συντάχθηκε τον Μάιο 2018 και υποβλήθηκε τον Οκτώβριο 2018 για ένταξη και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης επι δημαρχίας Αλέξανδρου Πνευματικού .

Η ένταξη του έργου έγινε επι των ημερών της δικής μας δημοτικής αρχής το Δεκέμβριο 2019 με σημαντικά τροποποιημένη τη μελέτη όπου χρειάστηκε.

Το έργο δημοπρατήθηκε το Δεκέμβριο 2020 και υπέγραψα τη σύμβαση με τον εργολάβο τον Ιούνιο του 2021 .

Ο προϋπολογισμός είναι 440 χιλιάδες ευρώ στον οποίο η δημοσία δαπάνη είναι 352 χιλιάδες ευρώ και συμμετοχή του δήμου 88 χιλιάδες ευρώ .

Είναι θέατρο 800 θέσεων και θα φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου παραστάσεις ξεκινώντας μεθαύριο με το εθνικό θέατρο στην παράσταση της Μήδειας .Θα ακολουθήσει φεστιβάλ θεάτρου με συμμετοχές από πολλές περιοχές της χώρας και συντονισμό από το κορινθιακό θέατρο Βασιλης Ρώτας .

Έχουμε συμφωνήσει με το δήμο Συρακουσών για παραστάσεις και κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις . Φιλοδοξούμε και σχεδιάζουμε το θέατρο να είναι πόλος έλξης πολλών και σημαντικών εκδηλώσεων πέρα από τα όρια του δήμου μας .

Από σήμερα και με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κορινθίων αυτό εδώ το θέατρο παίρνει το όνομα της Ειρήνης Παπά η οποία γεννήθηκε σε αυτό εδώ το χωριό το Χιλιομόδι και τίμησε την Ελλάδα με το ταλέντο της διεθνώς. Οι επιτυχίες της στο θέατρο και τον κινηματογράφο τίμησαν την Ελλάδα και πρόβαλλαν την ιστορία την τέχνη και τον πολιτισμό μας σε χώρες όπως η Ιταλία η Πορτογαλία όπου την λατρεύουν ως ηθοποιό . Συνολικά έλαβε 24 διακρίσεις και βραβεία Η αναγνώριση της περιλαμβάνει το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από την Ελληνική Δημοκρατία το 1995 , το βραβείο Ρώμη το 2008 , ενώ το 2009 έλαβε το χρυσό λέοντα του θεάτρου της Βενετίας,το 2000 τιμήθηκε με τον τίτλο γυναίκα της Ευρώπης.

Απόψε όλοι εμείς, στέλνουμε ένα μήνυμα.

Η Κόρινθος δεν ξεχνά και τιμά και εν ζωή, τους επιφανείς πολίτες του δήμου μας , γιατί ξέρουμε καλά ότι είναι ο μόνος δρόμος, αυτός ο δήμος να ξαναλάμψει.

Με την λάμψη του Νικηταρά, με την λάμψη της Ειρήνης Παπά, αυτός ο λόφος γίνεται σύμβολο για την Ελλάδα.

Το νέο σύγχρονο και όμορφο θέατρο που αποδίδουμε ολοκληρωμένο, στόχος μας είναι να γίνει για τον τόπο μας ένα διεθνές πολιτιστικό κέντρο.

Κυρίες και Κύριοι, «Το θέατρο είναι ένα δώρο που μας δόθηκε σε κάποια στιγμή της ιστορίας της ανθρωπότητας από τους αρχαίους Έλληνες .Το θέατρο παράγει πολιτισμό, ανεβάζει το επίπεδο ζωής και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

Αυτό έχουμε στο μυαλό μας στον δήμο Κορινθίων και τα επόμενα χρόνια έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε στον χώρο του πολιτισμού και για τους ανθρώπους του πολιτισμού, ξεκινώντας εδώ από το Χιλιομόδι.

Γιατί ο πολιτισμός είναι για μας υψηλή προτεραιότητα.

Φιλοδοξία μας είναι οι Κορίνθιοι που θα έρχονται στο θέατρο να απολαμβάνουν έργα πολιτισμού, να θυμούνται, να βιώνουν και να προχωρούν πιο μπροστά και πιο ψηλά.

Δέσμευση μας είναι να γίνει το θέατρο ειρήνη Παπά σημείο αναφοράς πέρα από τα όρια του δήμου μας

Παρακολουθήστε την τελετή

από το κανάλι του TV SUPER

Facebook
Twitter